Reparatie en onderhoud

Preventief onderhoud

Houdt uw auto betrouwbaar en bedrijfszeker!

 

Eén van de belangrijkste eisen aan een auto is betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid. Niets is zo vervelend als een auto die je in de steek laat. Want dat gebeurt altijd op het verkeerde moment. Om dit te voorkomen is preventief onderhoud heel belangrijk.

 

Regelmatig onderhoud

Om betrouwbaar en bedrijfszeker te blijven heeft elke auto regelmatig onderhoud nodig. Wat er precies moet gebeuren en hoe vaak, dat is door de fabrikant vastgelegd in onderhoudsvoorschriften en onderhoudsintervallen.

 

De intervallen zijn de afgelopen jaren overigens steeds langer geworden. Vroeger was doorsmeren en olie verversen elke 5000 km noodzakelijk. Tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 km of langer geen uitzondering meer. Doorsmeren hoeft zelfs helemaal niet meer, onderdelen worden nu gewoon voor het leven gesmeerd. Toch blijft onderhoud altijd nodig.

 

 

Besparen op onderhoud?

Natuurlijk zou je kosten kunnen besparen door je minder streng aan de onderhoudsvoorschriften te houden. Maar bezuinigen op onderhoud houdt altijd een risico in op hogere kosten voor reparatie of door pech.

 

Er zijn meer goede redenen om het onderhoud niet te verwaarlozen. Een goed onderhouden auto (ingevuld onderhoudsboekje!) levert bij inruil meer op of is makkelijker te verkopen. Ook veiligheid speelt een rol. Verouderde remvloeistof veroorzaakt een langere remweg, versleten banden of defecte verlichting kunnen ook levensgevaarlijk zijn.

 

Onderhoud: inspecties en reparaties

1. Vaste inspecties

Hierbij kun je denken aan minimaal jaarlijks motorolie en oliefilter vervangen en controle van belangrijke vloeistoffen of bijvoorbeeld een jaarlijkse carrosseriecontrole.

 

2. Tijd-of kilometergebonden inspecties

Zoals bijvoorbeeld een multiriem of een distributieriem, die bij een bepaalde leeftijd of kilometerstand (wat het eerst bereikt wordt)  vervangen moeten worden.

 

3. Slijtagereparaties

Hieronder vallen bijvoorbeeld de vervanging van remblokken en remschijven of de koppeling. Als versleten remblokken niet tijdig opgemerkt worden ontstaat er gevaar voor de veiligheid (wegvallen remwerking) en voor de portemonnee omdat de remschijven nu ook beschadigd kunnen raken en vervangen moeten worden.

 

4. Onvoorziene reparaties

Zoals bijvoorbeeld een lekke waterpomp of een defecte aandrijfas.

 

Met uitzondering van onvoorziene reparaties is van al het benodigde onderhoud een redelijk goede inschatting te maken wanneer het nodig is en wat de kosten zullen zijn.

 

Verschil grote en kleine servicebeurt

Wat is het verschil tussen een grote en een kleine servicebeurt?

 

Kleine servicebeurt

-Motorolie en oliefilter vervangen

-Controle vloeistoffen

-Controle verlichting

-Banden spanning checken

-Smeren van scharnierpunten

-Controle van accu

-Ruitenwisser controle

 

Grote servicebeurt

Bij een grote servicebeurt hetzelfde als bij een kleine servicebeurt maar als extra:

-Bougies vervangen

-Luchtfilter vervangen

-Interieurfilter vervangen

-Remmen controleren

-APK keuring gratis!